Guide: Få et stabile servere til LAN

Når man holder LAN selv hoster, enten på dedikeret hardware på på den lokale computer er det yderst vigtigt at serverne er ultra stabile. For at sikre den bedst mulige stabilitet findes der nogle best pratices som vi hos Nordisk LAN Udlejning på det kraftigste anbefaler at man overholder og altid selv sikrer at vi overholder, da vi selvfølgelig ønsker den bedst mulige oplevelse fra alle brugere.

Nyttige fifs

Benyt altid dedikeret hardware, helst i Server-Grade

Du har sikkert hørt det før, men det gør det absolut ikke mindre vigtigt. Dedikeret hardware har den fordel at der ikke sider en bruger ved maskinen og benytter den til andet end hosting. Dette er en kæmpe fordel da uforudsete hændelser og glitches derfor har mindre sandsynlighed for at opstå.

Udover at være dedikeret er det en kæmpe fordel hvis maskinens indhold fra producentens side var tiltænkt at sidde i en server. Ja det langt dyrere end at købe almindeligt hardware, men ved at sikre det nye serverhardware, er du også sikker på at maskinen har været tiltænkt at køre i døgndrift uden at skulle genstarte og at den er udstyret med funktioner som ECC der sikrer mod crashes som ville tage din egen pc til Blue screen of death.

Benyt et stabilt styresystem uden GUI

Når vi skriver at styresystemet skal være stabilt og uden GUI mener vi det bund seriøst. Brugerfladen og skrivebordet som du er vant til fra din Windows eller Mac maskine kræver kræfter at have kørende, også selvom skærmen er slukket. Derfor anbefaler vi at alle servere køres uden GUI og derfor styres via SSH fra en anden pc, da dette mindre ressourcespildet i maskinen.

Når det er sagt så anbefaler vi naturligvis at der benyttes Linux til hostingen. Der findes mange forskellige versioner hvoraf de mest kendte er Ubuntu og Debian. Vi benytter som regel Ubuntu Server, og CentOS til vores hostingløsninger, da disse kan fås uden en masse unødvendige pakker, og fordi det er nogle af de største distributioner og derfor er mere stabile.

Overbelast ikke serveren

Det lyder simpelt, men faktisk er det slet ikke så simpelt igen. Langt de fleste der opretter en server selv, vil ende med periodisk at overbelaste serveren når der opstår peaks i spil, hvor der en kort periode forventes mere af serveren. For at modvirke dette har vi lavet understående korte liste som forklarer hvad der i gennemsnit kan hostes på en server, og hvad hvert spil kræver.

Source baserede (CS, TF2, GMOD o.lign) 20 spillere: 1x 3ghz kerne, 1GB RAM.

Minecraft (herunder tekkit) 20 spillere: 1x 3ghz kerne, 4GB RAM.

ARK server 20 spillere: 1x 3ghz kerne, 2 GB RAM.

Husk at holde øje med serveren

Bare fordi serveren er sat korrekt op, betyder det ikke at det ikke kan opstå fejl. Det er derfor utroligt vigtigt at du holder øje med serveren, og hvis du har flere dem alle sammen. Vi taler både om de spilservere som hostes, og den fysiske hardware i forhold til at overvåge temperaturer, resourceforbrug osv. Dette er en omfattende opgave og hvis man ikke er sikker på hvordan dette gøres bør man ikke gå i gang med dette, da det kræver servere, og et korret og styret netværk med egen DNS domæne og helst også VLAN til at sikre mod manipulering og adgang til de fysiske servere for uvedkommende.

Alt det ovenstående tager vi meget seriøst hos Nordisk LAN Udlejning, derfor har vi også opbygget vores eget hosting Panel, som vi benytter til at oprette, samt styre alle vores servere. Dette panel giver os nemlig muligheden for at oprette en ny server på ganske få sekunder, have den kørende indefor et par minutter og overvåge alle maskinerne både de fysiske og spilserverne direkte fra vores egen computer.