Guide: Få et stabilt netværk til LAN

Når man sidder til et LAN/Netparty vil man gerne have en stabil og hurtig internetforbindelse, med hvad skal der til for opnå dette, og hvordan kan man sikre sig at netværket ikke ligger sig ned iløbet af eventet.

For at sikre stabilitet, og sikre at netværket ikke ligger sig ned, benytter man redundans som i bund og grund betyder at hver enhed i netværket er forbundet til mindst 2 andre enheder. På denne måde sikrer man at en switch kan miste strømmen eller gå ned, uden at dine brugere overhovedet vil bemærke andet end et kortvarigt lag.

Fifs til sikring af stabiliteten

Benyt styrede(managed) switche

For at kunne etablere et redundant netværk er det vigtigste punkt at benytte styrede switche. Dette er vigtigt fordi man ellers ikke vil kunne styre hvilken port forbrindelserne kører igennem og derfor i worst case kan ende med at ligge netværket ned i stedet for at sikre oppetiden.

Disse switche er ikke billige og en gennemsnitlig switch med 24 100mbit porte, koster omkring 1.500kr i indkøb og gbit switche endnu mere. Det er naturligvis pengene værd, men det er penge som deltagerne skal betale for hvis du ikke selv har 6.000kr at benytte på switche.

Sæt dig ind i hvordan systemerne fungerer

Hvis du ikke ved hvordan du sætter switchene og routeren op, bliver det meget hurtigt, meget træls. Derfor er det en god idé selv at sætte sig ind i hvordan det virker eller få fat på en person som ved hvordan det sættes op og hvordan det sikres bedst muligt.

Benyt VLANs (Virtuelle LANs)

Virtuelle LANs har den fordel, at du uden besvær kan opdele dit netværk baseret på bordene eller som brugere og crew. På denne måde kan du sikre at deltagerne ikke kan tilgå administrationsinterfacet på de servere du sætter op(såfremt der er tale om fysiske maskiner) og at du som crew stadig har adgang. VLANs gør det muligt at være forbrundet til den samme routere og den samme switch, men stadig være på 2 vidt forskellige netværk. Dette er i særdeleshed en fordel hvis man ønsker at oprette et sikkert netværk hvor crewet har adgang til ting som deltagerne ikke nødvendigvis skal have adgang til(f.eks. routeren).

Benyt skærmede kabler eller fiber

Dit normale internetkabel er uskærmet, hvilket betyder at forbindelsen kan og vil blive ustabil hvis der kommer for tæt på strømkabler, og i særdeleshed lysstofrør. Derfor er det altid en god idé at benytte skærmede kabler (S-FTP) i stedet for uskærmede kabler(UTP). Det bedste du kan benytte er dog fiberkabler, da lyset der løber i et fiberkabel er fuldstændig ligeglad med hvad der løber af strøm og støj i nærliggende kabler. For at sammenligne priserne på de 3 typer kabler har vi herunder lagt priserne ind for 10 meter kabel med stik.

UTP: 75kr.

S-FTP: 87kr.

Fiber OM3: 349kr.

Som man kan se på ovenstående er Fiberkabel det absolut dyreste at køre netværket over. Dog er fiberkablet mindre og langt hurtigere. Omvendt er fiberkablet dyrt at anskaffe, og er der en person som træder på kablet går det med 90% sandsynlighed i stykker og der skal købes et nyt.

Derfor vil vi anbefale at man kun benytter fiberkabel hvis man har styr på hvordan det benyttes og har de ekstra penge til at kunne betale for fiberkablerne og de interfaces som i 99% af tilfældende skal installeres i switchen for at få fibren til at fungere.

Hav en god internet forbindelse

Til LAN er det vigtigt med en god internetforbindelse da der som regel benyttes en masse trafik til LANs og de fleste nyere spil spilles på nettet. Som tommelfingerregel gælder at jo flere personer der er på netværket, jo lavere en forbindelse skal man have pr person. F.eks. kan et LAN med 5000 personer sagtens nøjes med en forbindelse på 10Gbit, hvorimod et lan der er 25 gange mindre med 200 personer, gerne skal have en forbindelse på 1Gbit for at have et stabilt netværk.

Herunder har vi noteret netværk pr person i de 2 ovenstående tilfælde

5000 Personer: 2Mbit

200 Personer: 5Mbit

Dette skyldes sandsynligheden for at flere personer tilgår nettet samtidig er mindre jo flere deltagere der er. Forklaringen af hvorfor det er på denne måde og beregningerne bag ved gider vi ikke gennemgå da der er tale om nogle komplekse grafer og funktioner som er udledt og derfor svære at forklare. Her kan f.eks nævnes af et event med ca 10.000 deltagere vil kunne nøjes med ca 13Gbit svarende til ca. 1,3Mbit pr person.

Benyt Redundans, IP-helper, hot failover og STP(Spanning Tree Protocol)

Kernen af at få et stabilt netværk er at have redundans i selvenetværket. Altså vil du gerne sikre dig at mere at udstyret kan gå ned uden at internetforbindelsen vil gå ned. Derudover hjælper det meget at benytte IP-helper, da denne sikrer at brugere får en IP hurtigere og sikke sender en anmodning til alle andre pc’er på netværket som er den normale hændelse når en pc tilsluttes.

På billedet her på siden har vi illustreret et redundant netværk uden Hot-failover i routeren da kun 1 router er tilsluttet.

Som det fremgår af dette netværk af alle switche forbundet til mindst 2 andre switche. På denne måde sikrer man nemlig at halvdelen af udstyret kan gå ned i kernenetværket uden at du som bruger vil bemærke det. Dette kræver en konfiguration af STP, dette gør den fordi vi gerne vil sikre at netværket ikke sender forbindelser over alle kablerne, men som udgangpunkt benytter 1 port, og såfremt denne går ned skifter til en anden, for fortsat at have forbindelse.

Som vi læste højere oppe med switchene vil denne form for netværksopsætning være yderst dyr at gennemføre men vil sikre at kvaliteten af netværket og ikke mindst stabiliteten bliver langt højere.