Guide: Regler og Love til LAN

Når man afholder et LAN er der flere regler og love som man skal huske at overholde, medmindre man ønsker at risikere enorme bøder fra blandt andet Rettighedsalliancen(tidl. Antipirat Gruppen), KODA, brandmyndighederne og mange flere.

Her på siden har vi samlet nogle af de vigtigste pointer om er vigtige at huske på hvis du ønsker at have rent mel i posen og undgå bøder.

Fifs

Overhold Rettighedsalliancens henvisninger

Tilbage i 2001 lagde Antipiratgruppen som i dag hedder rettighedsalliancen sag an mod et LAN i esbjerg, bøden/erstatningskravet blev tildelt arrangørerne og dem som var indblandede i ulovlig fildeling. Dette er naturligvis noget lort at ende i, og godt nok har Rettighedsalliancen skiftet metoder når der kommer til piratkopier, men derfor kan man stadig få en sagsanlæg på nakken hvis man ikke passer på.

Derfor er det en god ide at sikre adgangen til sider med ulovlig fildeling er spærret, da det sikrer dig som arrangør mod at modtage et erstatningskrav i langt de fleste tilfælde fordi du ligenetop har taget initiativ og forsøgt blokering af disse sider.

Måden du kan blokere siderne på er meget simpel. Du installere et webfilter som filtrerer hvad brugerne benytter nettet til og forhindre adgangen til uønskede sider. Hos Nordisk LAN Udlejning har vi et webfilter, og bedst af alt så er det fuldstændig gratis at hente. Filtret tager langt det meste og alt efter hvilket filter du benytter, kan det også frafiltrere sider med malware, o. lign.

Overhold brandveje

Brandvejene er en af de vigtigste ting at have styr på til et lan, da der er tale om din egen og deltagernes sikkerhed. Brandvejene skal altid være ryddede og der må således ikke ligge tasker eller kabler på disse. Derudover skal brandvejen være bred nok til at personer kan flygte af den. Som tommelfingerregel skal brandvejen være 1cm bred pr person der skal igennem den, dog skal den mindst være 130cm bred. Dette betyder at hvis deltagerne sidder på stolene skal der som minimum være 130cm imellem ryglænet på stolene og gerne mere.

Det er dit ansvar som arrangør at overholde disse regler, derudover vil det også være dig der får en evt. bøde i forbindelse med et tilsyn fra brandmyndighederne. Det er vigtigt at overholde brandveje og sikre at de er ryddet, brandmyndighederne kan og vil lukke eventet såfremt det ikke er overholdt.

Hav styr på musikken og KODA

Såfremt der benyttes musik og eventet er offentligt (Det er ikke specifikke folk som er inviteret, og alle kan deltage) skal der betales KODA-afgift. Denne afgift er dog kun nødvendig såfremt der benyttes musik som er beskytter med Copyright. Det er muligt at udregne hvor meget der skal betales i KODA-afgift på KODAs hjemmeside.